2008/09/24

Balaton-átúszás

szóval ahogy említettem idén úszás közben találtam ki, hogy leírok pár dolgot ezzel a nagyszerű eseménnyel kapcsolatban. erősen szubjektív lesz, de talán akad pár hasznos dolog is benne.

én 2004-ben úsztam át először a Balatont, leginkább azért, mert mindig is csodáltam azokat, akik ezt megcsinálták ráadásul előző évben egyik kollégám büszkén feszített az átúszásos pólójában a munkahelyen, ez pedig megadta a végső lökést. mindig is szerettem úszni de előtte max 100-200 métert "toltam" egyszerre, így gondoltam nem árt felkészülni. januártól jártam hát uszodába, 1km-ről indítottam egész addig, hogy az átúszás előtti utolsó alkalommal 4km-t úsztam. fizikailag bírtam volna kétszer ennyit is, ám borzasztóan unalmas volt a medencében fel-alá róni a hosszakat.

aztán jött az úszás, azt hiszem halasztottak is egy hetet a szar idő miatt, végül 19 fokos vízben megtartották. ez az emberek nagy részének olyan hideg, hogy bele sem dugja a lábát, én szerencsére nem fáztam és végül hatalmas örömömre sikeresen teljesítettem az 5200 métert és ami pozitívum volt: sokkal kevésbé volt unalmas, mint medencében.

aztán 2005-ben olyan rossz idő volt, hogy nem sikerült megrendezni egy hétvégén sem, de utána 2006, 2007 és 2008-ban mindig ott voltam. sajnos a 2004-es időm azóta is megdöntetlen (mármint saját magam által :), ami annak tudható be, hogy sokkal kevesebbet készültem minden évben, mint akkor.

ennyit az én személyes "karrieremről", most inkább megpróbálok választ adni pár olyan kérdésre, amit nekem tettek fel az ismerőseim, amikor megtudták, hogy úsztam.

1. az abszolút kedvenc kérdésem: "És az 5200 méterből mennyit SÉTÁLTÁL?"

aki ezt kérdezi, arról általában lehet érezni, hogy irigykedik és ezzel a kérdéssel megpróbálja csökkenteni a teljesítmény értékét. a válasz egyébként az, hogy a rajtnál EGY MÉTERT SEM lehet gyalogolni, a célban pedig jó esetben is maximum 50-et. lehet, hogy az ember lába előbb
leér, de aki egyszer is volt vízben az tudja, hogy bizonyos mélységig sokkal gyorsabban lehet úszva haladni mint sétálva.

2. bárki teljesíteni tudja ezt a távot?

furcsának tűnhet, de én azt mondom, hogy gyakorlatilag igen. persze aki nem tud úszni, az nyilván nem, meg aki beteg az sem, de aki párszáz métert meg tud tenni minden különösebb megerőltetés nélkül, annak csak a türelme szabhat gátat. természetesen az időeredmény sokmindentől függ, aki megnézi őket az interneten, az találhat egészen extrém hét órás teljesítést is, a rekord pedig azt hiszem ötven valahány perc, közel egy óra. átlagember, hobbiúszó (mint én) 2-3 óra alatt szokott célba érni.

3. a közepétől kifele mennek a hullámok?

ez a vicces kérdés kategóriájába tartozik és bár nem vagyok meteorológus, annyit azért ki merek jelenteni, hogy a hullámoknak semmi köze nincs a tó közepéhez, sokkal inkább függ a szél irányától.

ugyanakkor a hullámok nagyon is meg tudják határozni az úszás élményét. ha többé-kevésbé hátulról jönnek, azt szinte meg sem érzi az ember, max. abban nyilvánul meg, hogy szinte "suhan" a vízben. :) ellenben ha oldalról vagy szembe jönnek, az borzasztó tud lenni.

a tó közepe dolog is érdekes, én nem szoktam úszás közben hátranézni, de megállni sem, kivéve amikor úgy kb. a közepénél járok (500 méterenként vannak bóják, tehát nem nehéz belőni). ilyenkor érdemes körülnézni, felemelő érzés a Balaton közepén lenni. :)

4. középen hidegebb a víz?

valamennyivel biztosabban, mint közvetlenül a part mentén, ahol sekély, de számottevően biztosan nem. (még nem mértem, csak érzésre)

5. mindkét irányba lehet úszni?

szigorúan NEM! az úszás mindig az északi partról a délire történik, gondolom megvan az oka ennek is. még nem láttam ilyet, de úgy tudom ha valaki az árral szembe próbálkozna, ki is emelik a mezőnyből...

egyébként se lenne sok értelme, mert az időmérés úgy történik, hogy a rajtnál leolvassák a csuklóra rögzített vonalkódot, majd ugyanezt teszik a célban is.

egyéébként vannak olyanok, akik többször teljesítik a távot, de ők a célbaérés után visszahajóznak, újra beneveznek, majd ismét É-D irányban nyomják.

6. hol érdemes parkolni/kezdeni?

egy picit hülyének tűnhet a kérdés és a vélemények is megoszlanak erről. nekem személyes tapasztalatom az, hogy amikor az északi partra érkeztem, úsztam, majd visszakompoztam a rajthoz, akkor egyrészt iszonyatosan sokat kellett várni a hajóra, másrészt borzasztó sokan voltak. arról nem is beszélve, hogy a francnak se hiányzik az úszás után még egy óra várakozás + fél óra hajókázás. az utóbbi 2 évben viszont a célban hagytam az autót és a cuccaimat, úszógatyában, pólóban, papucsban mentem + vittem magammal pénzt meg papírt a nevezéshez és a célbaérés után már indulhattam is.

7. érdemes úszás előtt bekenni magunkat mindenféle krémekkel a kihűlés
ellen?

őszintén szólva ez a krémezés dolog engem rettentően idegesít. persze nem a fényvédő krém, arra szükség van, de hogy valaki hajnaldó magára még akár disznózsírt (!!!) is kenni, az szerintem nevetséges. aztán meg nem győzi levakarni magáról... aki nem túlzottan fázós és rendesen tempózik, az garantéltan nem fog fázni az általában 22-27 fokos vízben, aki meg nem bírja az vegyen fel úszóruhát.

***

a kérdésekről nagyjából ennyit, még írás közben az jutott eszembe, hogy aki még nem volt az feltétlenül menjen el, ússza át, nagy lesz az öröm. és nem csak az úszás, hanem az egész hangulat, a sok úszó ember meg minden. tényleg érdemes.

viszont amellett sem szabad elmenni, hogy egyre jobban érződik az egész átúszás üzleti jellege. mindig emelkedik a nevezési díj (2008-ban 3800 Ft volt), egyre több a szponzor, akik "jóvoltából" egyre kevesebb frissítőt kaphat az ember a célban, cserébe viszont jó sok haszontalan reklámajándékkal látják el. :)

én úgy érzem, hangulatban bizonyos szempontból már sokkal jobbak a kisebb, családias jellegű úszások, amikből nyáron szinte minden hétvégére jut egy: Fertő-tó úszás, Bajai lasszó, Daróczy Virtus-úszás és társai. érdemes ezeken is részt venni, kipróbálni.

ennek ellenére nekem a BU van minden évben a középpontban, egyszerűen azért, mert rosszul lennék, ha nem úszhatnám át. :)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én voltam a kolléga, aki büszkén feszített a pólóban átúszás után :-)
Zsolt

paha írta...

Sose felejtem el. :D

paha írta...

Sose felejtem el. :D

Névtelen írta...

Nahát, hogy milyen hamar reagálsz :-O
Össze kéne már futni, meginni valahol egy sört, jó volt nézegetni a képeidet :-)
Zsolt

Tündi írta...

Nagyon hasznos volt a bejegyzés, köszi! Nem voltam még Balaton-átúszáson, idénre tervezem az elsőt. Hülye kérdés: Ha Bolgárról átmész pólóban, akkor azzal utána mit csinálsz? Vissza lehet valahogy vitetni vagy olyan pólóba mész, ami eleve kidobásra van ítélve? Bolgárról, a komp amivel átmész, az menetrend szerinti vagy direkt az átúszás miatt jár? A déli oldalra szerintem jobb a közlekedés, és a tapasztalataid alapján is érdemesebb lehet előbb kompozni és utána úszni.
Nekem az úszások végén könnyebb úszni, mint gyalogolni ;)
Köszi!

paha írta...

Az egész teljesen egyszerű: Bogláron van egy értékmegőrző sátor, ott az ember leadja a cuccait, kivéve póló, papucs, úszószemüveg, NEVEZÉSI LAP, PÉNZ, stb., kap egy karszalagot, azzal felmehet a kompra (nem menetrend szerinti, hanem ha 1 megtelik úszókkal, elindul), Révfülöpön tud regisztrálni, ott leadja a maradékot, úszik majd Bogláron megkapja az átküldött cuccát + az értékmegőrző sátorban amit ott hagyott.

Én sajnos idén kihagyom a nyolcatik úszást, illetve ha esetleg halasztják, akkor talán el tudok menni. :(

Neked jó úszást kívánok.

Tündi írta...

Köszi, így már jobban el tudom képzelni, hogy hogy van ez megszervezve. Nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz, de a bejegyzésed alapján még inkább van kedvem hozzá :) :)

Tündi írta...

Köszi, így már jobban el tudom képzelni, hogy hogy van ez megszervezve. Nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz, de a bejegyzésed alapján még inkább van kedvem hozzá :) :)