2008/11/15

InstraLasik

A héten megint egy fontos esemény részese voltam: végre sor került Feleségem látáskorrekciós műtétjére.  Az előzményekről röviden csak annyit kell tudni, hogy már "emberemlékezet óta" erős kontaktlencsét hordott és még annál is régebben is szemüveges volt.  Most unta meg a dolgot és vágott bele.  Tapasztalatoknak nem volt híján, ugyanis fél évvel korábban Tesója is részt vett egy ilyenen, de már ő is egy barátunk ajánlására ment el, plusz még egy másik barátunk is részt vett valamikor a nyár elején, egyszóval tudta, mire számíthat.

Nem áll szándékomban írni a műtét során illetve az utána szerzett tapasztalatairól, hiszen én max. azt tudnám leírni, amit tőle hallottam, de azt tessék inkább személyesen tőle, vagy valaki mástól megkérdezni, aki ilyen műtéten esett át.

Inkább arról írnék (annak, aki nem ismeri ezt a módszert) pár szóban, hogy a "hagyományos" látásjavító műtéttel szemben ez az IntraLasik eljárás egy "hipermodernultraszuper" dolog, annak minden előnyével és (egyetlen) hátrányával együtt.  Az előnyök közül talán a legfontosabb az, hogy nagyon biztonságos, hiszen a dolog lényegi része emberi beavatkozás nélkül, számítógép által vezérelve történik, a másik szintén nem elhanyagolható dolog pedig az, hogy a hagyományos módszerrel szemben a gyógyulási idő sokkal rövidebb:  a Feleségem gyakorlatilag a műtét után _azonnal_ látott, ha irodai munkát végezne, akkor elméletileg 1-2 nap pihenő után ismét dolgozhatna és most már úgy kell visszafognom, hogy ne akarjon folyton tévét nézni illetve számítógépezni.  ezen kívül egy síszemüvegre hasonlító védőszemüveget kellett viselnie a műtét utáni 24 órában folyamatosan, majd utána már csak alvás közben. 

Szóval a hagyományos eljáráshoz képest sokkal kényelmesebb a dolog, kb. mintha egy foghúzásra menne az ember, ami belegondolva abba, hogy a szeme világáról van szó és hogy előtte éveken át "vakoskodott", meglehetősen durva dolog szerintem.  Persze ehhez alkalmazkodik az egyetlen negatívum, a beavatkozás ára.  Ennek utána lehet nézni mindenhol, tényleg nem olcsó, de ha az ember összeadja az évek során a kontaktlencsére, folyadékra, szemüvegre és hasonlókra költött összegeket, máris kevésbé rémisztő az ár.  Ráadásul ahogy néztem, lehet részletfizetést is kérni, ami úgy néz ki, hogy kb. annyit kell fizetni, mint a hagyományos eljárásért, a többit pedig egy (?) év alatt.

Szót kell még ejteni arról, hogy kinél, illetve hol voltunk.  Anno barátunk, aki az ismeretségi körünkből először esett át ilyen műtéten, Dr. Ratkay Imola doktornőt ajánlotta, mégpedig azzal, hogy ezt a módszert az ő aktív közreműködésével fejlesztették ki, így ha valaki, akkor ő biztosan jól ismeri a dolgot.  Ő a Margitszigeten praktizál egy hotel első emeletén, ide volt időpontja Feleségemnek, én pedig kísérőként tartottam vele.  Bejárat a hotel főbejáratán, majd fel az első emeletre, ahol a folyosó végén tényleg egy orvosi váró van kialakítva: a két szemklinikán kívül van még ott egy fogászat is (nem meglepő módon javarészt német ill. brit páciesekkel... ). 

Sajnos a "becsekkolás" során kiderült, hogy kb. két órát várni kell, mert csúszás van (próbáltak telefonálni is előző héten, de nem sikerült...), így gyakorlatilag három órát kellett várnunk, csak hogy emlékeztessenek minket arra, hogy egy "SZTK" szemészeten ez a minimum várakozási idő... :-)  Persze az az esztékában nem fordul elő, hogy maga a doktornő jön ki elnézést kérni a várakozásért, miközben mosolyogva vált pár szót velünk, de ennek ellenére picit bosszantó volt a várakozás, főleg nekem, aki köztudottan nagyon türelmetlen... :-o  Aztán egyszer csak eljött az idő, szólították Feleségemet, aki szemüvegét hátrahagyva (10 nappal a műtét előtt már nem szabadott kontaktlencsét viselnie) sétált be az ajtón.  Én eleinte egy mobiltelefonos játék nyomogatásával próbáltam az időt elütni, de amikor már 40 perce bent volt a 20-30 percesnek ígért beavatkozáson, már csak járkáltam fel-alá.  persze felesleges volt az aggodalmam, mert nemsokára meg is jelent "síszemüvegben", picit bódultan (kapott egy nyugtatót előtte), de jól látva. :-)

Hazaérve, a nyugtatótól aludt egyet, majd amikor felébredt, már sokkal jobban érezte magát és ami a legfontosabb, jól látott...  A másnapi kontroll is megerősítette, hogy a műtét "nullásra" hozta vissza mindkét szemét, így most már csak arra kell figyelni, hogy kímélő életmódot folytasson, míg teljesen meg nem gyógyul.  Ebben nekem is nagy szerepem van, hiszen próbálok neki minél többet segíteni, másrészt szigorú, már-már diktatórikus módszerekkel igyekszem betartatni vele a kímélő életmódot... :-)

Érdeklődőknek két hasznos link a végére:

http://www.auraclinic.hu/
http://www.ratkayimola.hu/

Nincsenek megjegyzések: