2009/01/25

Dumaszínház I.

Tegnap sor került az egyik karácsonyi ajándékom "beváltására". Ez esetünkben azt jelentette, hogy fél 8-ra a Godot Kávéházba voltunk hivatalosak, Dumaszínház előadásra. Aki esetleg nem tudná mi ez: pár éve hódít Magyarországon is az ún. standup comedy, azaz amikor egy humorista kiáll egy általában kis színpadra és pusztán a "szövegelésével" ontja magából a humort. Eleinte ezek a humoristák a Fábry show-ban tűntek fel, majd később önálló műsorban, a Showder Klubban bontakozhattak ki. Ezen kívül, mint azt Szenteste megtdudtam, a Dumaszínház keretein belül rendszeresen fellépnek élőben is.

A "rendszer" úgy néz ki, hogy 1-2 hónapra előre fent van az interneten a fellépők listája (www.dumaszinhaz.hu), és telefonon lehet az egyes estékre időpontot foglalni, majd a helyszínen kifizetnk a jegyeket. Szerencsére ezt nem én intéztem, ugyanis ahogy írtam, egy kétszemélyes belépőt kaptam ajándékba a Feleségemtől, mely szombatra szólt.

Egy órával a hivatalos kezdés előtt jelentünk meg a kávéházban, ami tényleg nem túl nagy, és a helyiség egyik végében ott van a szintén nem túl nagy színpad. Gyorsan "be is csekkoltunk", ami abból állt, hogy odaadtuk a belépőnket, majd egy pincér (?) odavezetett a nekünk fenntartott asztalhoz. Ez egy kis meglepetés volt, mert azt gondoltuk, hogy a helyfoglalás érkezési sorrendben történik, de nem: az alapján osztják az asztalokat, amilyen sorrendben foglalják le a jegyeket telefonon. Így végül kb. a helyiség közepén, a bárpultnál kaptunk helyet egy kétszemélyes asztalnál.

Gyorsan fogytak az üres helyek és fél kilencre már mindenki a helyén volt. Ennek ellenére az "előadás" fél órás késéssel kezdődött, valószínűleg üzleti megfontolásból: szerették volna, hogy a vendégek unalmukban minél többet fogyasszanak. Mi is így tettünk, az este során megittunk két koktélt, meg ettünk is ezt azt. Érdekesség, hogy míg az üres időben úgy megy a rendelés, mint egy normál étteremben/kávézóban, előadás közben a zavartalan szórakozás érdekében egy papírra kell írni a rendelést, amit ha meglebegtet az ember, odajön egy pincér és elviszi. :-) Itt annyit érdemes megjegyezni, hogy a hely "nem kifejezetten olcsó", ennek ellenére én nem voltam megelégedve az ízekkel: a koktélokon érződött, hogy kispóroltak minden összetevőből valamennyit, az ételek meg egyszeűen kevesek voltak. :-) persze az is lehet, hogy el vagyok kényeztetve, ugyanis a Feleségemnek van bármixer képesítése is, és az ő koktéljai valahogy sokkal jobbak, ami többek között azért is lehet, mert nem spórólja ki belőlük az anyagot.

Na de mi nem elsősorban enni/inni mentünk, így vártuk, hogy színpadra lépjenek az est fellépői. Elsőként Litkay Gergely lépett a színpadra, aki úgy bevezetésként lenyomott egy majdnem egy órás műsort, amin persze folyamatosan röhögött az egész kávéház. (nem áll szándékomban bemutatni a fellépőket külön-külön, egyrészt mert akkor sosem végzek az írással, másrészt aki szereti ezt a műfajt az úgyis ismeri őket, aki meg nem ismeri, az utána tud nézni a neten...). Az volt a jó az előadásában és az utána következő két úriemberében is, hogy abszolút aktuális volt, gyakorlatilag a karácsony óta eltelt időszak eseményeit "dolgozták fel" a maguk módja szerint, kiszínezve persze régebbi történetekkel, személyes(ebb) motívumukkal.

Utána következett Lorán Barnabás, talán az egyik legismertebb közülük, aki még "azelőtt" nem a humoráról lett híres, hanem arról, hogy autóhangokat (ahogy kollégái fogalmaznak: belsőégésű motorokat) utánoz. :-) Az ő előadása is - mint mindig - fergeteges volt, az a jó, hogy megmaradt az autóhang utánzás minden show-jában, de ezt körülszövi poénokkal, amitől tényleg olyan szinten szórakoztató tud lenni, hogy néha már fáj a röhögés az embernek. :-D "Trabarna" előadása rövidebb volt, ám még az övé is hosszabb volt, mint amit a showder klubban megszoktunk.

Zárásként jött Pataki Balázs, ő egy picit "nyugisabb" műsort nyomott le, volt, akinek ez már nem is jött be, de szerintem nagyon jó volt ő is. Az előadás után még megkértek, hogy töltsünk ki ilyen értékelőlapot, amin egyrészt a helyet kellett osztályozni, másrészt a fellépőket. Mivel rutinosan már az utolsó szünetben rendeztük a számlát (pozitívum: lehetett kártyával fizetni!!!), ahogy vége volt, gyorsan indulni is tudtunk, hiszen már fél 12 volt, azaz ha a kezdés csúszását beleszámoljuk, akkor is 2.5 órás volt az egész produkció.

Még azt akartam leírni, hogy ha valaki megnézi a műsort, láthatja, hogy vannak füstmentes előadások is, amikor valószínűleg tilos a dohányzás. A tegnapi nem ilyen volt, féltünk is rendesen, mert egy ismerős - persze utólag - azt tanácsolta, hogy nehogy füstösre menjünk, mert megfulladunk... De szerencsénk volt, ha összesen dohányzott 3 ember, akkor már sokat mondtam.

Még egy magyarázat a címhez: azért sorszámoztam, mert februárban ismét megyünk!!! :-) ugyanis a szerencsés véletlennek köszönhetően Tesóméktól is Dumaszínházat kaptam karácsonyra (egymástól függetlenül vették meg...), ráadásul tőlük egy "joker" jegyet, amit tetszőleges előadásra be lehetett váltani. Így február végére választottunk egy füstmenteset, újabb három remeknek ígérkező arccal: Kőhalmi Zoltán, Hadházi László, Szupkay Viktor. Kiss Ádámot is meg akartuk nézni élőben, de annyira paráztunk a füstös előadásoktól, hogy inkább lemondtunk róla, pedig lehet, nem kellett volna. Na mindegy.

Még arra leszek kíváncsi, hogy az elhangzott poénokból mennyit fogunk a showder klub következő adásaiban hallani, mert hallottam olyat, hogy amiket ilyen "hakni" fellépéseken nyomnak, az később visszaköszön a tévéből is. Meglátjuk ezekkel mi lesz, mindenesetre aki szereti a "sztendápot", annak erősen ajánlok egy ilyen dumaszínházas estét.

Nincsenek megjegyzések: