2009/01/08

Extrém sportok

különleges blogbejegyzés lesz ez, mégpedig abból a szempontból, hogy az elveimmel ellentétesen ezúttal a webes felületen írok, nem e-mailben. ennek pedig az az oka, hogy több képet is szeretnék szépen elhelyezni.

elnézve a sportcsatornák utóbbi 1-2 heti kínálatát kiderült, hogy egy hétköznapinak számító sportból is könnyen lehet "extrém" sportot csinálni:

december közepén rendezték meg a Race of Champions nevű autóverseny gálát, ami egy
összevont évzáró buli volt a különböző szakágaknak. a nagy különlegessége az volt, hogy a Wembley stadionban építettek fel egy mini versenypályát, és ott mérték össze tudásukat az autósport nagy alakjai.


Aztán következett a "Winter Classic" elnevezésű jégkorong-mérkőzés, ami ha úgy vesszük, amerikai találmány, de ha jobban belegondolunk, akkor mégsem: arról van szó, hogy a fogunk egy óriási érdeklődéssel kísért NHL mérkőzést, és a kényelmes, fűtött csarnokból visszavisszük oda, ahonnan a sportág származik: a szabad ég alá. Persze ehhez kell a megfelelő időjárás is, éppen ezért rendezik télen. :-) És hogy mindenki biztosan elférjen, nem építenek valami ideiglenes pályát, stadiont, hanem fogják és beviszik egy meglévőbe. Tavaly egy amerikaifoci-stadion, idén pedig egy baseball-stadion adott otthont a rendezvénynek. És hogy miért nem teljesen amerikai találmány: a magyar kommentátorok mindig felidézik, hogy bizony itthon nálunk nem is olyan régen még teljesen hétköznapi bajnoki mérkőzéseket játszottak szabad ég alatt. :-)

Ha már tél, következik egy újabb télisport-őrület. Bár életemben mindösszesen egyszer volt síléc a talpamon, az is gyerekkoromban egy műanyag léc az udvarunkon, igyekszem figyelemmel kísérni szinte az összes "síelős" sportot ilyenkor. Fel is keltette a figyelmem, mikor láttam, hogy Moszkvából lesz élő közvetítés, aztán hamar rájöttem a megfejtésre: a sportág, valamint a 2014-es(!) téli olimpia népszerűsítése érdekében Moszkva belvárosában összehoztak egy ún. "paralell-szlalom" versenyt, mégpedig úgy, hogy hely híján építettek egy hatalmas mesterséges rámpát, rá a sípálya összes kellékével. Ha maga a verseny nem is volt a szakma csúcsa, látványnak nem volt utolsó.

És végül egy teljesen mezei, sokak által dögunalmasnak vélt sísport: a sífutás. Pár év rendezik meg a mindenki által ismert Tour de France mintájára a Tour de Ski sorozatot, melynek lebonyolítása több szempontból hasonlít a világhírő kerékpáros versenyre: vannak szakaszok, osztogatnak különböző színű trikókat és végül van egy összetett győztes, aki a legnagyobb tiszteletnek örvend. Ezt ötvözték a sífutás különböző vállfajaival: klasszikus és szabadstílus, egyéni indításos és tömegrajtos futam, verseny Prága belvárosában, és a végén a szó szerinti csúcs: hogy teljesen extrém legyen a verseny, az utolsó szakasz (mely természetesen hendikeppes indítású, azaz "aki elsőként beér a célba az nyer) egy iszonyatosan kemény hegymászásból áll. Szerencsétlen versenyzőknek egy lesiklópályát kell teljesíteniük, természetesen felfele!!! Elképesztő képeket láthat az, aki megnéz egy ilyen közvetítést...

most hirtelen ezek az extrém sportok jutottak eszembe, persze van még egy csomó :nyáron nagyon vicces nézni a nyári síugrást vagy nyári biatlont, van már strand-rögbi is, hogy mást ne említsek. aki tud még ilyet, írja be a kommentek közé! :)

Nincsenek megjegyzések: