2009/06/27

"Életünk legszebb pillanatai"

tegnap a koreai filmhét keretein belül volt szerencsém a kollégámmal együtt megtekinteni a filmtörténet első kézilabda-filmjeként reklámozott Forever the Moment (Életünk legszebb pillanatai) című koreai alkotást, mely a 2004-es athéni olimpiára készülő válogatott felkészülését mutatja be belülről, a csapat és az edző(k) szemszögéből.

úgy ültem be az Uránia moziba, hogy nem igazán tudtam, mit várhatok ettől a filmtől, de utólag azt mondhatom, hogy nagy kár lett volna kihagyni az alkotást. maga a kézilabda játék illetve a technikai dolgok nem is annyira voltak fontosak, így egyáltalán nem volt zavaró, hogy a játékosok többségét színészek alakították és csak 1-2 valódi játékos (a dán Aarhus csapatából) szerepelt a filmben. ugyanígy "megrendezett" volt maga az olimpiai döntő is, de ott is a lényeg a szereplőkön volt és nem a játékon vagy (amitől előzetesen tartottam) a játékvezetők ténykedésén.

a történetbe nem akarok belebonyolódni, a lényeg az, hogy az athéni játékokra illetve konkrétabban annak megnyerésére készülő koreai válogatott felkészülése meglehetősen nehézkesen indul, nincs edzőjük, a játékosok egy része a bajnokság végével elveszítette állását (megszűnt a klub, amivel bajnokságot nyertek), másik részük pedig még "zöldfülű" a nagymúltú csapathoz. ezért elhatározzák, hogy a korábban Barcelonában aranyérmet nyerő csapat tegjait hívják segítségül, megfejelve mindezt egy önfejű, vérprofi, egykor Európa élcsapatait megjárt férfi edzővel... elkezdődnek a konfliktusok játékos-játékos, edző-játékos, edző-szövetség viszonylatban, amit tovább bonyolítanak még a játékosok családi problémái. nem egyszerű a helyzet...

aki ismeri a kézilabdát, annak további speciális érdekességeket is tartogat a film. nem tudom a valóságban is így volt-e (remélem igen, ez hatalmas megtiszteltetés lenne), a filmben mindenesetre több magyar vonatkozású jelenet is van. kétszer is van olyan jelenet, amikor az edző videón elemzi az európai játékstílust. az egyiken egy magyar-svéd Eb-mérkőzést (?) láthatunk, a másikon pedig a Ferencváros népligeti csarnokából egy mérkőzésrészletet. ezen kívül statisztaként a francia válogatottban (!) Tóth Mária kézilabdázónőt is láthatuk.

a film egyébként eredeti nyelven ment, angol felirattal és fülhallgatón keresztül magyar tolmáccsal. ez utóbbit kb. egy percig bírtam, nem azért mert béna lett volna vagy ilyesmi, csak sok volt egyszerre a három nyelv. szerencsére a felirat nem egy shakespeare-i angol volt, így a 95%-át sikerült megérteni.

mindent egybevetve ajánlom a filmet mindenkinek, a kézilabdakedvelőknek meg szerintem egyenesen kötelező darab.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

hol lehet (újra) megnézni?
egyszerű válasz: sehol. :)))

de tényleg jó volt, és nagyon szépen írtál róla. nekem nem lett volna ennyi türelmem, helyette megnéztem az olimpiai döntő statisztikáját, a koreai játékosok neveit, satöbbi.

annyit hozzátennék, hogy a film nagyon sok eleme nem egyezik azzal, ahogyan valóban történt (természetesen itt csak az olimpiai meccsekre utalok), így azt gondolom, sok fikció van a filmben, de mindenképpen szórakoztató és fennséges alkotás. a koreaiak nem hiába szeretik.

paha írta...

@balaggiO: lehet, hogy célszerű lenne, ha a "párosításokat" ide is beírnád, ha valaki egyszer rátalál, akkor tudja, hogy melyik színész melyik játékosnak felel meg. :)

paha írta...

http://cgi.ebay.com/FOREVER-THE-MOMENT-Kim-Jeong-eun-KOREA-DVD-SEALED_W0QQitemZ400051127511QQcmdZViewItemQQptZUS_DVD_HD_DVD_Blu_ray?hash=item5d24e7c4d7&_trksid=p3286.m20.l1116

itt akár meg is lehet venni.

Névtelen írta...

Itt van:
http://luyenchuong.net/forum/showthread.php?t=114111

Amúgy, érdemes lenne írni ilyen cégeknek, mint a Corner Film, Budapest Film, hogy kézilabda rajongók vagytok és érdekel benneteket a film. Még ha ők nem is sportkedvelők, azt nyilván tudják, hogy a kézilabda eladható nálunk, így hátha esetleg látnak fantáziát a moziforgalmazásban vagy a DVD-kiadásban.

Névtelen írta...

22857.....51517